Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign [Hopp til innhold]

Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign

Er du interessert i frisør, blomster eller interiør og eksponeringsdesign (FBIE)?

I august 2020 samles alle de tre fagene på Lørenskog videregående skole. Vi bygger helt ny og fresh frisørsalong som skal stå ferdig til skolestart i august. Vi bygger også om for å lage spennende verksted til interiør-klassen og vi får også et helt nytt makerspace. I tillegg samarbeider FBIE med utdanningsprogrammet for kunst, design og arkitektur, for at du kan jobbe kreativt, utforskende og framtidsrettet i superfine verksteder.

Hvorfor velge FBIE?

På Vg1 jobber du med ulike materialer, redskaper, teknikker og digitale verktøy. Du har mange timer verkstedtid hver uke hvor du kan fordyper deg i enten frisørfaget, blomsterdekoratørfaget eller interiør-, profilering- og utstillingsdesignfaget.

Frisørfaget er for deg som liker å jobbe med hår, sminke og maske. Du lærer om moter og trender og trenes i både tradisjonelle og moderne teknikker.

Blomsterdekoratørfaget er for deg som ønsker å jobbe med blomster og botaniske materialer. Du lærer om blomsterdesign og jobber med både tradisjonelle og moderne teknikker.

Interiør- og eksponeringsdesign er for deg som liker å jobbe med interiør, utstilling, profilering, trender og markedsføring. Du lærer om idéutvikling, tegning, modellbygging, digital programvare, skilt og reklame.

Fag/-svenneprøve eller studiekompetanse?

Vi har ulike modeller:

• Gå ordinært løp med skole to år (Vg1 og Vg2) og lære i to år. Læretida avsluttes med fag- eller svenneprøve.
  • Velg et påbyggingsår etter Vg2, Vg3 eller etter læretida. Da får du studiekompetanse og kan studere videre på høgskoler og universitet.
  • Interiør og utstilling har Vg3 i skole som ved fullført studie gir deg yrkestittel interiørkonsulent, utstillingsdesigner eller profileringsdesigner

Hva kan du bli / videre utdanning?

• blomsterdekoratør
  • frisør
  • interiørkonsulent, utstillingsdesigner eller profileringsdesigner
  • maskør- og parykkmaker

Hvem kan søke?
Disse tilbudene er forbeholdt elever som har opplæringsrett i Viken.

Søknadsfrist: 1. mars. Søknad sendes digitalt på vigo.no

Du lærer

• design og visuelle uttrykk
  • videreutvikling av kreative ferdigheter
  • utvikling og utførelse av ulike teknikker og uttrykk
  • om stilhistorie og trender
  • om kommunikasjon og kundebehandling

Du bør være

• kreativ og estetisk anlagt
  • interessert i å arbeide med hendene
  • interessert i visuelle uttrykksformer
  • nøyaktig og utholdende

Du kan bli

Arbeidssteder

• blomsterforretning eller blomsterverksted
  • frisørsalonger eller teater
  • reklame-, design- og mediebyråer
  • egen bedrift

Videre utdanning

Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:

• Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
  • Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et fag som ligger under mesterbrevordningen, og har tilstrekkelig praksiserfaring. Mesterutdanningen kvalifiserer deg til en leder- eller mellomlederstilling innen ditt fagområde, og gir deg kompetanse til å kunne starte egen bedrift.
  • Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse
    – etter Vg2 eller
    – etter oppnådd yrkeskompetanse.
    Da har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet. Husk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag.
  • Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.

Marianne Føsund Isaksen Øvergård

Avdelingsleder KDA, RM og DH/FBIE