FN-rollespill om konflikten i Jemen

Elever fra programfaget Politikk og menneskerettigheter deltok torsdag 16.11 på FN-sambandets rollespill som i år ble arrangert på Sørumsand rådhus. Elevene sitter i landgrupper og simulerer FNs sikkerhetsråd.

I tillegg til Lørenskog videregående skole deltok også elever fra Mailand vgs, Sørumsand vgs, Rosenvilde vgs og Heltberg vgs.

Humanitær katastrofe

Konflikten som ble behandlet var denne gang konflikten i Jemen, som FN betegner som den største humanitære katastrofen verden har stått overfor siden 1945. Over 80 % av befolkningen på over 25 millioner trenger hjelp, og landet står overfor en stor sultkatastrofe om ikke landet får nødhjelp. I 2014 eskalerte konflikten mellom på den ene siden opprørere fra Houthi-militsen som støtter tidligere president Saleh, og den andre siden er representert av myndighetene i Jemen og den internasjonalt anerkjente president Hadi. Det er en komplisert konflikt med mange parter involvert, og der Saudi-Arabia leder koalisjonen som bomber Jemen.

Elevene fra Lørenskog representerte Egypt, Kina, Sverige og Saudi-Arabia i rollespillet. Etter at hvert land holdt sin åpningstale, var det tid for diskusjoner og forhandlinger. Sikkerhetsrådet ble denne gangen enige om en resolusjon som blant annet skulle sikre soner for de sivile i Nord- Jemen og sikre at nødhjelp skal slippe lettere inn i landet ved at sjøblokaden rundt Jemen blir opphevet.

Spennende og lærerikt

Mariann Klavestad og Thåmas Mathiesen, elever på Lørenskog, mente begge at å delta på FN-rollespillet var både spennende og lærerikt, og at de fikk en større forståelse for hvorfor det er så vanskelig å løse konflikter i verden. Clemens Foss Karsrud uttaler også følgende om dagen: «Det var veldig lærerikt, og vi lærte å forstå ulike sider og interesser til de forskjellige landene i Sikkerhetsrådet».

Takk til FN-sambandet for et veldig bra arrangement!

Tekst og foto: Heidi Seland